Ich habe schon bemerkt, ihr kocht hier gut und esst alle gerne. Dem kann ich mich nicht verschließen.
Hier ein leckeres Pörkölt-Gulasch und ein Racz-Karpfenfilet:
Az alábbi receptet Klement András, Édességek, sütemények, italok 2005
Karácsonyára
címû gyûjteményébõl ollóztam.
Õszi krémpuncs
6-8 személyre: 3 csésze (75 cl) vagy 1 üveg (750 ml) szilvabor vagy
bármilyen más gyümölcsbor, 2-3 csésze (50-75 cl) szeder ízû ásványvíz vagy
szódavíz, 9 cl Créme de Cassis, 9 cl Créme de Frambise, 9 cl Poire William
likõr, jég
Pohár: egy 2-3 literes puncsostál, 8 talpas goblet
Díszítés: különféle gyümölcsök, például szeder, málna, körte, szilva
Az alapanyagokat a jég kivételével összekeverjük a tálban. Legalább 15
percig állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. Hozzáadjuk a jeget és a
gyümölcsöket, majd tálaljuk. Minden pohárba bõségesen tegyünk gyümölcsöt.
A teljes receptkönyv honlapomról. A szerzõ jóváhagyásával
letölthetõ.
Kb 20 évvel ezelött Evelley Ferenc kollegámtól hallottam egy receptet amit
néhányszor el is készítettem többek örömére. Ezt a kis elõzetest csak azért
irom, nehogy ugy járjak mint a pogácsa receptek szerzõjével, aki kissé
sértödött hangu levelében nehezményezte hogy feltettem a honlapomra az
általa készítet recept gyüjteményt. Az alábbi recept szabadon terjeszthetõ.
Máz nélküli római tálat be kell áztatni.
Egy ponytot megtisztitani, fejét levágni a kopoltyuk mögött.
3 A tisztitott halat kivül belül meg sózni de nem tulzottan.
4 Néhény füstölt szalonna csikkal megtüzdelni.
5. A római tál ezalatt már eléggé megázott . Az alját befedni vékonyra
vágott füstölt
szalonnával Rátenni a halat, mellé pedig karikára vágott burgonyát,
paprikát, paradicsomot.ezekre is lehet szalonnát fektetni Kissé a
zöldféléket is meg kell sózni, majd az egészet tejföllel megöntözni.
6.fedelet rátéve irány a sütö. A sütési idöt sosem jegyeztem meg, egyszerüen
ha már jó illat áramlik a sütõ felõl megnéztem a krumplit ha ez puha akkor
kész az egész, de fedö nélkül még lehet néhány percig sütni, ez már izlés
kérdése
A Mai ebédem ez volt:
fõtt rizs és vokban olajon dinsztelt párolt zöldségek tojással
zöldségek: répa, burgonya, zöldbab, zöldpaprika, vöröshagyma, paradicsom,
gomba.
fûszerek: só, garamasala cayene bors, oregano rozmaring, gyömbér, lestyán,
zsálya, fkete õrölt bors, bazsalikom fokhagyma
A répákat kb fél centi vasatag karikára szeleteltem, a többi zöldségeket
is hasonló méretre vágtam és a felsorolás sorrendjében kb 1 perces
idõközökben tettem a vokba kb 1 deci olaj társaságában a fûszereket a
répával egyszerre kivéve a borsot fokhagymát és a bazsalikomot Mikor a répák
megpuhultak de nem pépesre akkor belekevertem az utolsó három fûszert, majd
ráütöttem 3 tojást elkevertem levettem a gázról a tojás a zöldségek hõjétõl
szépen megsül félig lágyra , így szeretem.
tálalás: tányérra alulra a rizst a tetéjére hasonló mennyiségû párolt
zöldséget tettem.
Nem csak nekem, de a nejemnek is nagyon ízlett.